Insectenbeten

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Insectenbeten

Bijtende insecten

Er zijn verschillende soorten bijtende insecten, bijvoorbeeld de muskiet en de daas. Deze insecten hebben geen angel. Alleen de vrouwtjes bijten. Ze zijn dan op zoek naar bloed, wat nodig is om eitjes te kunnen aanmaken.

Om het opzuigen van bloed te vergemakkelijken, spuiten ze speeksel in de huid. Dat remt de bloedstolling. Dit speeksel veroorzaakt de reactie in de huid: jeuk, zwelling en roodheid. Vrijwel iedereen heeft daar in meerdere of mindere mate last van. Vooral de zwelling kan bij sommige mensen behoorlijk groot worden, zeker bij kinderen en aan het begin van de zomer. De muggen beginnen dan weer te bijten.

Ook vlooien kunnen flink bijten. Vlooien zijn bloedzuigende parasieten. Ze leven van het bloed van hun gastheer. Als een vlo bijt, ontstaat er een rond rood en jeukend vlekje met in het midden een klein bobbeltje. De bijtopening is vaak nog zichtbaar. Vlooien komen tegenwoordig nog maar nauwelijks voor in Nederland.

Muggen

Muggen worden ook wel steekmuggen genoemd. Ze steken alleen niet, ze bijten. En ook bij de muggen bijten alleen de vrouwtjes. Daarmee zuigen ze bloed op om eitjes te kunnen aanmaken. Vooral aan het begin van de zomer kunnen muggen vervelende allergische reacties teweeg brengen. Het lichaam moet dan weer even wennen.

In het voorjaar als de temperatuur hoog genoeg is, worden de vrouwtjesmuggen weer actief. Ze leven meestal niet langer dan twee weken en in die tijd zetten ze hun eitjes af in stilstaand, niet al te schoon water. De larven hangen onder het oppervlak in het water en voeden zich met algen en organisch afval in het water. Hoe snel de larven zich ontwikkelen hangt van de hoeveelheid voedsel en de temperatuur. Na twee tot veertien dagen is een nieuw mug geboren. In het najaar zoeken de vrouwtjes een schuilplaats om te overwinteren. De cyclus herhaalt zichzelf dan weer het jaar erna.

Dazen

Dazen lijken op vliegen, ze zijn alleen een stuk groter. Ze worden ook wel brems, steekvlieg of paardenvlieg genoemd. Dazen hebben sterke kaken en kunnen zelfs door dunne kledingstukken heen bijten. Dit is een pijnlijke beet en wordt dus bijna altijd gevoeld.

Dazen worden nog weleens verward met horzels, maar horzels bijten niet.

Lees verder over stekende insecten -->

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Insectenbeten
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Insectengifallergie.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)