Insectensteken

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Insectensteken

Stekende insecten

Stekende insecten gebruiken hun angel vrijwel altijd als verdedigingswapen. Bijen en hommels gebruiken de angel alleen om af te schrikken. Wespen gebruiken hun angel ook als aanvalswapen, waarmee ze andere insecten doden of verlammen.

In Nederland komen drie verschillende angeldragers voor: bijen, wespen en hommels. Wilde bijen, wespen en hommels leven in kolonies van een paar honderd exemplaren tot een paar duizend exemplaren. Honingbijen kunnen in kolonies van wel 30.000 tot 50.000 exemplaren leven met uitschieters naar 80.000.

Insecten steken met hun angel. De angel van de bij heeft weerhaakjes, waardoor hij na een steek in het menselijke lichaam achterblijft. De bij zal vervolgens sterven. De angel van wespen is veel gladder en blijft meestal niet achter in het lichaam. Wespen kunnen dan ook vaker dan ťťn keer steken. De angel zit op het achterlijf van het insect en is verbonden met een gifzakje. Bij een steek trekt dit gifzakje samen en het gif wordt via de angel in het menselijk lichaam geperst.

De allergische reactie op een insectensteek wordt veroorzaakt door dit angelgif. Het angelgif veroorzaakt zwelling, jeuk en pijn, maar kan ook grotere allergische reacties veroorzaken.

Wespen

In Nederland komt voor de kortkopwesp voor, ook wel de limonadewesp genoemd. 80 tot 85% van alle steken komt van deze wesp af. Ze hebben een zwart-geel gestreept lijft en de typische wespenvorm zoals die in Nederland bekend is.

Eind augustus bereiken de nesten van wespen hun maximale omvang. Rond die tijd zijn ook de koninginnen in het nest geboren. De werkwespen hebben dan geen taak meer en trekken de wijde wereld in, op zoek naar zoetigheid: de gewone wesp eet alleen zoetigheid en zoekt dus alles met suiker op. Nectar en honingdauw, maar ook limonade, fruit en ijsjes. Als ze iets op het oog hebben, laten ze zich moeilijk wegjagen en tussen augustus en oktober komen dan ook de meeste wespensteken voor.

Honingbijen

Honingbijen zijn zwart met bruin gekleurd. De strepen zijn onduidelijker dan bij wespen. De kleur komt dan ook vooral van de beharing en niet van het pantser. De honingbij eet vooral bloemennectar. Daarnaast hebben de koningin en de larven stuifmeel nodig als bron van vitamines, mineralen en eiwitten.

Honingbijen steken eigenlijk alleen als je ze stoort bij het zoeken naar voedsel of als je te dicht in de buurt van een bijenkolonie komt. Allergische reacties op bijen komen vooral voor bij imkers en hun familieleden.

Hommels

Hommels zijn veel boller en hariger dan bijen en wespen. Ze zijn net als de wesp zwart-geel gestreept, maar hebben vaak een wit of oranje achterlijf.

Hommels steken haast nooit. Je moet er echt bovenop gaan zitten of heel bedreigend zijn wil je gestoken worden. Allergische reacties worden dan ook bijna alleen bij kwekers gezien: die gebruiken hommels voor het bestuiven van verschillende groentjes (tomaten, paprikaís).

Lees verder over de mogelijke allergische reacties -->

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Insectensteken
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Insectengifallergie.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)