Insectengifallergie

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Insectengif allergie

Wat is een insectengifallergie (insectenallergie)

Een insectengifallergie is een allergie voor insectengif. Meestal gaat het om een allergie voor bijengif of wespengif. Een allergie voor hommelgif of paardenvlieggif is zeldzamer. In de volksmond wordt deze allergie ook vaak insectenallergie genoemd, maar de allergie draait om het insectengif.

Als iemand gestoken wordt door een insect, ontstaat er vaak een reactie rond de steekplaats. Bij niet-allergische personen is dat meestal een rood bultje dat flink kan jeuken. Bij mensen die wťl allergisch zijn, kan er een flinke reactie ontstaan. Een insectengifallergie geeft de eerste keer dat je gestoken wordt, meestal niet zoín hele heftige reactie. Na de eerste steek kan de allergie in het lichaam verder opgebouwd worden. Na een tweede of derde steek kan de allergische reactie daarvoor veel zwaarder zijn.

Bijtende en stekende insecten

Er zijn wereldwijd meer dan 6 miljoen verschillende soorten insecten. Van de meeste daarvan hebben mensen totaal geen last, in elk geval niet lichamelijk. Een beperkt aantal van deze insecten zoekt (ook) mensen op om te bijten of steken. Het kan wel voorkomen dat andere insecten ook in aanraking komen met mensen en deze steken of bijten, maar dat zijn dan altijd toevallige contacten.

De insecten waar mensen last van hebben, vallen uiteen in twee groepen: de groep van de bijtende insecten en de groep van de stekende insecten. De bijtende insecten laten speeksel achter op en in het lichaam, dat een reactie kan veroorzaken. Bij stekende insecten levert het angelgif een allergische reactie op.

Lees verder over bijtende insecten -->

U bevindt zich hier: PatiŽnten informatie Ľ Insectengif allergie
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Insectengifallergie.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)